Beeldvorming en zelf denken!

10 Aug

Zelden laat ik me uit over anderen die een steentje willen bijdragen aan “mooi” en bovenal “kleurrijk” onderwijs, maar na kritisch gekeken te hebben naar artikelen op de website van hetkind.org kon ik het niet laten om vraagtekens te zetten bij bepaalde initiatieven…

Het begrip “Bildung” is eigenlijk niks anders dan zelfontplooiing. Iets waar ik het helemaal mee eens ben! Op hetkind.org wordt “Bildung” net even iets anders omschreven.

Bildung is het proces van persoonlijke vorming, gebaseerd op een brede kennismaking en beschouwing van culturele en maatschappelijke verworvenheden en uitingen.

In het filmpje van de boekpresentatie van Gerard van Stralen geeft hij een toelichting op “Bilding”. Een filmpje dat zeker de moeite waard is om te bekijken en zelf over na te denken!

Geen idee of bezoekers open staan om het proces van persoonlijke vorming te laten beïnvloeden, maar ik wil wel iets opmerken! “Denk zelf!”

Waar ik het wel helemaal mee eens ben is het feit dat er (nog steeds) te veel docenten het vakgebied wat zij doceren boven het vakgebied van een ander heffen. Dit heb ik zelf ervaren aan de opleiding van Fontys toen ik mijn eigen blik wilde verruimen door een opleiding Aardrijkskunde te volgen. Wat aanvankelijk bevlogen mensen met passie leken bleken uiteindelijk individutjes te zijn die hetgeen wat zij beweerden en zeiden belangrijker vonden dan “het geheel”. Los van die ene docent die zich maar wat bewust was van wat het vakgebied Aardrijkskunde inhield. Omdat ik zelf mag en kan denken en ook dat durf, wil en kan uitspreken heb ik die docenten daarop aangesproken en dit alles resulteerde in een toetsresultaat met de score “2”. Toen ik om uitleg vroeg en daar na 2 afspraken teleurgesteld van terugkwam kreeg ik te horen dat ik er geen kaas van had gegeten. Ik zou er werkelijk niets van snappen… Of dit daadwerkelijk ook zo was weet ik niet, want ik ben vakinhoudelijk te ondeskundig om daarover te oordelen. Wat ik wel weet is dat de beste man geen kritiek kan en wil ontvangen over zijn handelen en functioneren. Hij is de persoon met kennis en ik dien te luisteren.

Soortgelijke dingen gebeuren nog steeds binnen het onderwijs! Waarom? Omdat men zichzelf ontplooit op 1 vakgebied. De zogenaamde “Bildung” van 1 vakgebied is geweldig, maarhet totale beeld is men verloren. Helaas!

Docent Engels tijdens een kennismaking: “Mijn vak is het belangrijke vak om verder te komen in je leven!”

Dit gebeurt nu nog steeds! Hoe erg ik het ook vind… Je geeft leerlingen toch een beeld mee. Een beeld dat de persoonlijke vorming beïnvloed. Nederlands, wiskunde en levensbeschouwing zullen waarschijnlijk even belangrijk zijn… Dan vraag ik me af over welke “Bildung” heeft Gerard van Stralen het eigenlijk? Vergeten mensen nu zelf te denken? Of maakt die docent Engels een grap?

Om dan nog maar te zijgen over een tweet van Albert Boelen die adviseur is (volgens zijn profiel). Geen idee hoe ik het moet opvatten, maar is hij nu wel voorstander van zijn blikveld verruimen of niet…? Ik heb gevraagd of het om “kortzichtigheid” ging en tot op heden geen reactie ontvangen. Mensen hebben soms namelijk ook andere dingen te doen…

Zie tweet.

De kleuren van de Olympisch spelen vind ik overigens geweldig! Meer kleur! En zeker in het onderwijs en wat zou het mooi zijn als daar een fabriekshal voor gebruikt kan worden, want dan zijn er wel heel veel mogelijkheden om heel “mooi” onderwijs te maken met mensen en heel veel persoonlijke vormingen…

“Ik ga naar school, dat is mijn hobby…”, heb ik altijd gezegd en getracht uit te dragen naar leerlingen. Als ik me een dag niet prettig voel dan zal ik ook de eerste zijn die dat zou delen met leerlingen. De beeldvorming die vervolgens ontstaat bij leerlingen geeft een relatie die deels erg transparant is en de kunst is volgens mij om daar iets mee te doen. Zo zei een leerling tegen mij dat ik soms gewoon moest zeggen dat ik geen tijd heb i.p.v. te zeggen dat ik daar later op terug zou komen. Hoppa! Leermomentje! Ik heb daarna dit consequent toegepast en de leerling heeft later zelf feedback gegeven: “Zie je, het werkt…”

Reageren op dit bericht is hier mogelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: